Core Transformation

Kerntransformatie

Je hebt de naam misschien al eens voorbij zien komen op deze site: Core Transformation. Oftewel kerntransformatie, het transformeren van de kern van een probleem. Een zeer fijne methode om een positief resultaat te bereiken. Maar hoe werkt zo'n Core Transformation (CT), en kan het iets voor jou betekenen? Dit artikel vertelt je er meer over.

Ruim inzetbaar

Het CT proces is enorm ruim inzetbaar, maar om je een idee te geven…

  • Zit je wel eens vast in een ongewenste emotie?
  • Voelt het alsof je tegen jezelf ‘vecht’, bijvoorbeeld met eten?
  • Ben je bang om in de steek gelaten te worden?
  • Ben je erg kritisch over jezelf?
  • Voel je je afhankelijk van anderen?
  • Word je wel eens overvallen door een emotie?
  • Denk je in termen als ‘schuld’ en ‘wie heeft er gelijk’?
  • Ben je veel bezig met anderen tevreden te houden, ook al gaat dit ten koste van jezelf?
Dit is nog maar een klein rijtje, maar zoals je ziet kun je er diverse kanten mee op - en de methode kan ook ingezet worden voor positieve dingen! Hypnotherapie werkt ook op deze gebieden, maar het is goed om een behandeling op maat te krijgen. Het kan dus zijn dat een therapeut de Core Transformation naast of in plaats van hypnotherapie gebruikt, omdat deze aanpak op dat moment beter aansluit bij de situatie.

Innerlijke delen

Herken je iets uit bovenstaande voorbeelden? En probeer je dat wel ‘ns tegen te houden, op wilskracht of door zelfbeheersing? Waarschijnlijk heb je gemerkt dat dit niet goed werkt, je ‘vecht’ tegen gewoontes, gevoelens of vervelende trekjes van jezelf. En als je gaat vechten, jezelf wilt overwinnen, is er dus ook een verliezer – datgene wat je niet wenst te voelen, denken of doen. En omdat dat een onderdeel is van wie jij bent, kom je er zelf ook niet als winnaar uit en blijft het probleem gewoonlijk in stand.

Vaak weet je bewust best dat je gedrag, gevoel of gedachte niet klopt, maar is het net alsof er een stuk van je het even overneemt op het moment dat je je probleem ervaart. Dat ‘stuk’ noemen we tijdens het proces een deel. Er kan bijvoorbeeld een deel zijn wat vanuit het niets heel boos kan worden, terwijl een ander deel van je juist graag de vrede bewaart. Of een deel wat wil gaan sporten, terwijl een ander deel liever op de bank wil hangen. Beide delen (aspecten, stukken) zijn gewoon een onderdeel van het geheel dat je bent, het is dus niet zo dat je meerdere persoonlijkheden hebt. Maar doordat de delen zo verschillend lijken te zijn, kun je bijvoorbeeld een gevoel van intern conflict ervaren.

De kern van het probleem

De Core Transformation benadert het probleem niet van buitenaf, zonder de kern te raken, maar werkt van binnenuit, vanuit het deel dat als probleem ervaren wordt. Er wordt uitgegaan van de positieve intentie van het gedrag, het gevoel of de gedachte.

Een voorbeeld ter verduidelijking: stel dat iemand regelmatig veel teveel eet. Je kunt je misschien moeilijk voorstellen dat het ongewenste gedrag een positieve intentie heeft, maar mogelijk werkt het eten als afleiding. Of als manier om met emoties om te gaan, of geeft het simpelweg een goed gevoel omdat iets lekker smaakt. Met wilskracht het overeten tegen proberen te gaan werkt gewoonlijk niet lang, er komt vanzelf een moment waarop diegene toch weer teveel eet. En ondertussen is diegene constant in gevecht met zichzelf, wel of niet eten. Vanuit het bewuste (dus met wilskracht) een probleem in het onderbewuste aanpakken is (erg) lastig. Net als hypnotherapie helpt deze methode om het probleem daar aan te pakken waar het zit, in het onderbewuste.

Het resultaat

Tijdens de sessie werk je met het gedrag, gevoel, of de gedachte. Zonder dat je daarbij tegen het probleem vecht, maar het er juist helemaal laat zijn, zodat de positieve intentie ontdekt kan worden. De staat die daarna bereikt wordt, is volledig vrij van beperkingen en blokkades, en voelt enorm prettig! En het proces daar naartoe geeft gevoelens zoals eenheid, vrede en innerlijke rust. Klinkt mooi, toch? Het resultaat is een blijvend gevoel van welzijn en compleetheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *