Last van… eenzaamheid

De helft van de mensen voelt zich eenzaam

Zo, laten we daar maar mee beginnen; mocht je je eenzaam voelen, je bent duidelijk niet alleen! Onderzoek uit 2018 toont aan dat 46% van de Belgen zich eenzaam voelt, en dat zijn meer jongeren dan ouderen. Van 20 tot 34 jaar voelt 54,5% zich soms tot altijd eenzaam, en van 35 tot 50 jaar is dat 53%. In Nederland werd in 2016 onderzoek gedaan waaruit bleek dat 43% van alle volwassenen (19 jaar en ouder) zich eenzaam voelt. Dat is even schrikken hé, zulke getallen!

Maak het bespreekbaar

Voor sommige mensen is het eenvoudig om contacten te maken. Ze zijn bijvoorbeeld enorm sociaal ingesteld en maken gemakkelijk een praatje. Of ze zijn zelfzeker en stappen gerust alleen een kroeg in. Het kan ook zijn dat ze voldoende financiële middelen hebben om diverse sporten en hobby's uit te proberen. En met kinderen of een hond, is een babbeltje maken alweer een stuk makkelijker. Maar... wat doe je als het allemaal niet zo eenvoudig lijkt voor je?

Allereerst kan het verstandig zijn om met iemand te gaan praten. Bijvoorbeeld met de praktijkondersteuner van je huisarts, of met een coach of therapeut. En dan niet om zelfmedelijden te kweken, maar om het simpelweg eens met een ander mens te bespreken, zodat je vanuit daar aan een oplossing kan werken. Een hypnotherapeut kan je ook goed helpen met zaken zoals onzekerheid of een minderwaardigheidsgevoel, of om beter te leren waar jij blij van wordt in het leven! Om van daaruit leuke nieuwe dingen te ontdekken die mogelijk bij je passen.

Pas je doelstelling aan

Wanneer je eenzaamheid ervaart, kan het makkelijk zijn om te gaan vergelijken met anderen. Helemaal wanneer de vrolijke plaatjes je op social media tegemoet komen. En misschien wil je niets liever dan een paar heel goede vrienden. Maar even realistisch, goede vriendschappen worden vaak niet in 1 dag tijd gevormd. Als je doel direct 'goede vrienden' is, leg je de lat erg hoog en kan het zijn dat je minder goed ervaart dat álle contact fijn kan zijn. Het is verstandig om je doel op te delen in haalbare stappen, zoals in eerste instantie gewoon meer contact met andere mensen, en daar lekker van genieten. Van daaruit kunnen altijd nieuwe vriendschappen ontstaan. En wat betreft social media? Je weet het vast wel, maar stop met vergelijken! Comparison is the thief of joy.

Heb je al gedacht aan...

  • Vrijwilligerswerk? Ideaal wanneer je niet de middelen hebt om diverse sporten en hobby's uit te proberen. Bijvoorbeeld werken in een dierenasiel. Door honden uit te laten, of thuis kittens op te vangen, kom je vanzelf in contact met andere mensen. En je krijgt veel liefde en warmte van de dieren! Je kan ook op bezoek gaan bij bejaarden. Of gaan helpen bij een vluchtelingenorganisatie, dierenambulance, festivals ... Vaak organiseren bedrijven jaarlijks een bedankmomentje of een kerstborrel voor hun vrijwilligers, waar je dan ook weer andere mensen ontmoet.
  • Een betalende hobby? Bijvoorbeeld babysitten of je aanmelden bij Pawshake als dierenoppas of hondenuitlaatservice. Of klus wat bij met een hobby, zoals bakken. Of wat dacht je van zelf een workshop organiseren om anderen te leren bakken? En in de decembermaand is er vaak behoefte aan hulppieten!
  • Op zoek gaan naar een (gratis) hobbyclubje? Er zijn winkels die hun deuren open hebben voor een gezellig samenzijn. Bijvoorbeeld bordspellenwinkels die spelavonden organiseren. Of wolwinkels die brei- en haakavonden hebben. En ook spirituele winkels willen nog wel eens wat organiseren. Je kan ook rondkijken voor een lokale club, zoals een wandelclub.
  • Websites om nieuwe mensen te leren kennen? Er is een website speciaal voor dit doel: NMLK (nieuwe mensen leren kennen). Hier worden allerlei uitjes georganiseerd, en kun je zelf ook iets organiseren. Ook zijn er diverse grote fora te vinden waar onderling meetings georganiseerd worden. Zoek een forum dat bij je hobby past, en wie weet brengt het je meer dan alleen een online babbel. Als je op zoek bent naar meer dan vriendschap, kun je speeddating eens proberen. Daar kan je soms nadien ook aangeven dat je vriendschappelijk contact zou willen, ook bij deelnemers van je eigen geslacht.
  • Een cursus volgen? In Nederland kun je bijvoorbeeld terecht bij je lokale Volksuniversiteit voor een uitgebreide verzameling cursussen. Van lange taalcursussen tot 1-daagse kookworkshops, en alles er tussenin. Je kan ook denken aan een cursus over iets totaal nieuws, waar je nog niet zeker van weet of het bij je past, en kijken of er een vrijblijvende kennismakingsdag is. Bij sommige cursussen worden ook terugkomavonden georganiseerd, zodat je regelmatig terecht kunt. Of zoek op Facebook naar groepen waar interessante workshops gedeeld worden. En uiteraard ben je ook van harte welkom bij Lifebloom cursussen, zoals zelfhypnose. Het voordeel daarvan is ook dat je daarna zelf aan de slag kan met bijvoorbeeld je zelfvertrouwen!

Heb jij nog tips of aanvullingen? Die zijn altijd welkom in dit lijstje! Stuur ze gerust door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *