EFT

Emotional Freedom Techniques (EFT)

In de jaren '80 werd TFT (Thought Field Therapy) ontwikkeld, waar later EFT van afgeleid werd. En van daaruit ontstonden weer variaties, zoals Energy EFT en Matrix Reimprinting. De technieken zijn gebaseerd op het het idee achter acupunctuur en acupressuur. In dit artikel leer je meer over EFT.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde bevat het menselijk lichaam meridianen; banen waardoor levensenergie stroomt. Emotionele en fysieke problemen veroorzaken onderbrekingen en blokkades in deze energiestroom, wat in zichzelf ook weer problemen met zich mee kan brengen. Met behulp van methodes zoals acupunctuur kunnen de onderbrekingen en blokkades verholpen worden. EFT en TFT gebruiken zogeheten tapping points, acupressuur punten waarop met de vingers geklopt wordt, om eenzelfde effect te bereiken. Het voornaamste verschil tussen de twee is dat TFT specifieke klop routines gebruikt voor specifieke problemen, terwijl EFT alle punten meepakt en vrijer is in de manier van toepassen.

Van fobie tot pijn

EFT kan voor allerlei problemen ingezet worden, omdat het overkoepelende doel gelijk is: de desensitisatie van het probleem, oftewel de emotionele lading er vanaf halen. En daardoor de problemen met de energiestroom oplossen. Zo kun je EFT toepassen bij lichamelijke klachten, bij verslavingen, bij trauma's ...

Werkt het dan echt? Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar EFT, al tonen de bestaande onderzoeken wel degelijk verbetering van de bestaande situatie, ook na verloop van tijd. Maar waarom het dan werkt, met acupressuur punten, blijkt lastig aan te tonen. Zo wordt er gesuggereerd dat EFT een afleiding kan zijn, waarbij de aandacht van het probleem wordt verlegd. Of dat de werking een placebo effect is, EFT een ontspanningstechniek is ... Ongeacht de achtergrond van de werking, als iemand baat heeft bij EFT en het een positieve uitwerking heeft op diens situatie, dan is het een mooie toepassing.

De routine

Zoals eerder aangegeven pakt EFT alle tapping points mee, welke te vinden zijn op het hoofd, het gezicht, bij het sleutelbeen, en onder de arm. Er is een vaste routine voor de punten, welke meermaals worden overlopen. In eerste instantie wordt tijdens het tappen meermaals een zin uitgesproken waarin het probleem benoemd wordt, en de acceptatie van jezelf. Daarna wordt enkel het probleem benoemd. Bij EFT zijn er ook variaties te vinden, zoals overgaan op positieve affirmaties na het uitspreken van het probleem. EFT kan toegepast worden in combinatie met andere therapievormen, maar kan ook aangeleerd worden zodat het thuis gebruikt kan worden.

Ben je benieuwd of EFT iets voor je is? Je kunt op YouTube diverse EFT filmpjes vinden. Bijvoorbeeld op het kanaal van Brad Yates, waar vele EFT filmpjes te vinden zijn met diverse onderwerpen. Zo kun je zelf thuis aan de slag met tappen. En alleen al op een andere manier met een probleem omgaan kan een goed resultaat opleveren, nog los van het effect van EFT, dus het is zeker de moeite waard om eens te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *