Omgaan met social media (deel 1)

FOMO

Dat onze technologie vele voordelen heeft, is duidelijk. Even snel een appje dat je wat later komt, op de hoogte blijven van de vakantieavonturen van je pubers, lachen om een grappig filmpje ... Ideaal, toch? De moderne technologie is een mooie tool voor ons om te gebruiken. Maar de keerzijde is dat het gebruik van alle apps en social media verslavend kan werken en je, voor je het weet, om de haverklap even op je telefoon kijkt. En zo kun je onbedoeld zelf de tool worden van de moderne technologie.

Fear of missing out, ook wel FOMO genoemd, wijst onder andere op de angst om sociale interactie mis te lopen. Maar voel je je nou echt lekkerder door telkens maar weer met je telefoon in de hand te zitten? Denk maar aan die vervelende tante met zeurberichtjes, zielige filmpjes, en nare nieuwsberichten. Dan nog de grote hoeveelheid fake news, waarbij lang niet altijd direct duidelijk is dat het nep is, en het als een lopend vuurtje verspreid. Of wat dacht je van het onbewust vergelijken van jezelf en je leven met alle ideale plaatjes die voorbij komen? De helft van alle mensen voelt zich wel eens eenzaam, en social media draagt daar niet altijd positief aan bij. En... je vingers vinden die telefoon ondertussen ook niet zo leuk meer!

De balans vinden

Ok, dus je wil dus een goede balans vinden in het gebruik van social media en de moderne technologie. Een balans waarbij je wél de voordelen hebt, maar niet de nadelen, en makkelijker van je telefoon afblijft. Waar begin je? Laten we in dit bericht kijken naar twee van de bekendste social media platformen; Facebook (FB) en Instagram (IG). Ook deze social media kun je in jouw voordeel gaan gebruiken, en enkel voor zaken waar jij blij van wordt.

  • Mensen ontvolgen

Begin als eerste met bekijken wat je uit Facebook wil halen. Wat geeft je energie, en wat kost je energie? Heb je mensen die je niet wil ontvrienden, maar waar je eigenlijk best wel moe van wordt? Ontvolgen maar! Via het profiel van diegene kun je kiezen voor: volgen, als eerste weergeven, niet meer volgen. De persoon krijgt geen bericht dat je hem of haar ontvolgd hebt. Ditzelfde geldt voor pagina's! Bij groepen kun je aangeven op welke manier je meldingen wil krijgen, bijvoorbeeld alleen bij berichten van je vrienden in die groep.

  • Berichtopties actief gebruiken

Stel, er komt een bericht voorbij op Facebook waar je niet happy van wordt. Klik dan rechtsboven op de opties bij het bericht. je kan hier o.a. het bericht verbergen (en vervolgens minder van dat type bericht te zien krijgen), degene die het gepost heeft ontvolgen, of de persoon 30 dagen snoozen (tijdelijk ontvolgen).

  • Positieve accounts

Zit je graag eindeloos door de plaatjes op Instagram te scrollen, maar zit er ook regelmatig wat tussen waar je niet veel mee kan? Ook bij IG kun je mensen natuurlijk ontvolgen, al kun je dit zien als ontvrienden op FB. Als dat te drastisch is, kun je ook zorgen dat je feed bovenal positieve en optimistische inhoud bevat. Volg dan accounts die dingen posten waar jij wat uithaalt: een lach, een positieve boost, motivatie ... Er zijn allerlei accounts die niks dan positieve quotes posten, of humoristische plaatjes. Als je dan toch met IG aan de slag wil, kun je het beter positief inzetten!

  • Zet een timer

Bang dat je door die positieve vibe teveel tijd gaat doorbrengen op social media, of doe je dat sowieso al? Maak dan gebruik van de alarmfunctie van je telefoon. Zet je timer op een aantal minuten, ga lekker op social media, en log uit wanneer je alarm gaat. Jezelf regels opleggen voor de tijd die je aan social media besteedt, en een timer zetten, kan goed helpen! Denk je dat het wel meevalt? Er zijn apps die je tonen hoeveel tijd je dagelijks op social media zit, en Instagram heeft deze optie zelf ook ingebouwd. Inclusief de mogelijkheid om je te herinneren aan de hoeveelheid tijd die je wil besteden op IG.

  • Weg met die app!

Oh, wat is het toch makkelijk, even klikken en je bent weer op de hoogte. Merk je dat je teveel op FB kijkt? Verwijder de app dan van je telefoon. Mocht je mobiel op FB willen, dan kun je ook de website opzoeken. Sla dan je inloggegevens niet op, zodat je iedere keer je browser moet openen, Facebook moet bezoeken, en je inloggegevens invoeren. Wedden dat je al een stuk minder kijkt? Hetzelfde geldt voor Instagram. Als deze effectieve oplossing te drastisch is voor je, zet dan op zijn minst alle meldingen uit.

  • Feestje op je kalender

Gebruik je FB ook als kalender voor verjaardagen? Koop dan een verjaardagskalender, en neem even de moeite om alle belangrijke verjaardagen te noteren. Schaf een lading kaartjes en postzegels aan, en stuur mensen een echt berichtje. Hoe leuk is het om op je verjaardag een berg kaartjes te krijgen? Iets leuks doen voor een ander, geeft je meer energie dan op oproep van FB 'gefeliciteerd' typen! En ook andere feestjes, zoals huwelijksdata, vinden hun plek op je kalender.

 

Met deze tips ben je al een eind op weg om de technologie in jouw voordeel te gaan gebruiken! In het volgende 'omgaan met social media' bericht lees je meer tips over hoe je je social media gebruik kan verminderen. Heb jij zelf nog tips? Je kan ze hieronder in een reactie geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *