Omgaan met social media (deel 2)

De controle in handen

Merk je dat je niet zo makkelijk kan stoppen met op je telefoon kijken? Dat je tijdens werk regelmatig even je social media bezoekt? Je het huishouden wou doen en voor je het weet, er weer een uur voorbij is, terwijl je met je telefoon op de bank hing? Social media kan zeer verslavend werken, en effect hebben op o.a. je nachtrust, je vriendenkring, en je werk. In het vorige 'omgaan met social media' bericht kun je tips vinden voor Facebook en Instagram. In dit bericht kijken we verder naar de mogelijkheden om je social media gebruik te verminderen. Zo krijg jij de controle weer terug!

  • Niet storen

Je kan op je telefoon de 'niet storen' functie aanzetten. Hierdoor worden oproepen en berichten stil gehouden. Mocht je bang zijn dat je een belangrijk telefoontje mist, dan kun je (in ieder geval bij nieuwere telefoons) instellen dat een herhaalde oproep binnen 3 minuten niet stil is. Je kan hierbij ook aangeven voor welke telefoontjes dit zo werkt, bijvoorbeeld van alleen contactpersonen of je favorieten.

  • Whatsapp meldingen

Is 'niet storen' wat te drastisch voor je? Je kan via het Whatsapp instellingen menu de meldingen allemaal op stil zetten. Wanneer je een groepsgesprek opent, kun je via het menu van dat gesprek, de meldingen van die specifieke groep tijdelijk op stil zetten. Je hebt hierbij de keuze uit 8 uur, een week, of een jaar. Ook andere social media biedt je diverse opties om meldingen uit te schakelen. Dit helpt je om niet bij elke 'ping' of knipperend lampje te willen kijken. Wel zo rustig!

  • Laatst gezien? Weg ermee!

Merk je dat je bij Whatsapp of Messenger kijkt naar wanneer iemand voor het laatst online is geweest (om vervolgens gefrustreerd te raken, want "waarom krijg ik nou geen reactie...")? Ook deze informatie kun je uitzetten, waardoor niemand meer ziet wanneer jij het laatst online was, en andersom ook niet. Bij Whatsapp kun je ook instellen dat je geen blauwe vinkjes te zien krijgt (= bericht is gelezen). Weg met die onnodige frustraties! Kijk bij de Whatsapp instellingen onder het kopje account, bij privacy. Hier kun je je 'Laatst gezien' en 'Leesbewijzen' uitschakelen. Bij Messenger klik je op je eigen profielfoto'tje en zet je 'Status Actief' uit.

  • Neem je camera mee

De nieuwste telefoons hebben zeer goede camera's, waardoor voor veel mensen het gebruik van een losse camera overbodig is geworden. Maar wanneer je een foto maakt met je telefoon, is de verleiding groot om die ene leuke foto direct even door te sturen, of toch even je Facebook te checken, gauw even dat berichtje te beantwoorden ... Wil je echt even rust, laat je telefoon dan thuis, en ga met een camera op pad. Merk je dat het wel heel vreemd voelt om zonder telefoon de deur uit te gaan? Eens te meer reden om het wél te doen!

  • Schrijven maar!

Deel je graag veel, en typ je zaken van je af? Koop een mooi notitieboek en begin met echt schrijven, of koop een boekje met allerlei vragen die je (dagelijks) kan beantwoorden. Of ga op zoek naar mooi briefpapier en stuur eens ouderwets post. Ook een fotoboek met jouw commentaar kan leuk zijn. Je kan denken aan een scrapbook, of online een compleet album maken. Zo'n echt album in handen hebben is een stuk leuker dan door eindeloze berichtjes scrollen!

  • Pinterest in het echt

Pinterest kan erg verslavend werken, met alle leuke en mooie plaatjes die je geordend opslaat. Sommige mensen gebruiken Pinterest bijvoorbeeld als een online kookboek, met al hun favoriete recepten. Maarre... kijk je nog wel eens terug naar je gepinde berichten? Mocht je eigenlijk niks meer doen met je pins, kijk dan eens wat het je biedt om alles maar op te willen slaan. Kun je dat op een andere manier krijgen? En kijk ook eens naar wat je precies pint. Mooie inrichtingen? Ga naar een bouwmarkt en koop een nieuw kleurtje verf. Creatieve maaksels? Hop, naar een hobbywinkel en aan de slag ermee. Lekkere recepten? Duik die keuken in! Kortom, ga Pinterest in je voordeel gebruiken, als inspiratie voor zaken waar je daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Of maak eens een moodboard in het echt, plak en 'pin' allerlei zaken die je aanspreken.

  • Verveling of eenzaam?

Bedenk voor jezelf waarom je zoveel op social media zit. Verveel je je? Voel je je eenzaam, of onzeker? Zijn er dingen die je eigenlijk zou moeten doen, en die je stiekem ontwijkt met behulp van de afleiding van social media? Wanneer je voor jezelf de achterliggende reden(en) weet, ga er dan mee aan de slag. Pak een nieuwe hobby op, zoek contact met andere mensen, maak voor jezelf een to do list en werk je punten af.

 

Wil je meer tips? Lees dan hier het eerste artikel over het omgaan met social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *