Orakelkaarten

Inzichtkaarten, dilemmakaarten, engelenkaarten ...

Orakelkaarten komen in enorm veel verschillende vormen en namen. Met een religieuze inslag of juist heel nuchter, zoals ja/nee kaarten. Van abstracte tekeningen met een simpele boodschap, tot zeer gedetailleerde tekeningen met een boekwerk aan informatie. Ongeacht welke kaarten het zijn, ik noem ze gewoonlijk orakelkaarten. Ik werk inmiddels een jaar of 15 met dit soort kaarten, en heb in een ver verleden ook met tarotkaarten gewerkt. In dit artikel leg ik je meer uit over het werken met kaarten, en hoe je het zelf kan doen! Want laat ik daar mee beginnen; iedereen kan met kaarten werken, je hebt er geen speciale gave voor nodig.

Hoe werkt het?

Een manier van uitleggen hoe het werkt, is dat je volgens de Wet van Aantrekking (Law of Attraction) de boodschap krijgt die op dat moment bij je vraag of situatie past. Je kan het ook zien als intuïtief de juiste kaart pakken, of dat je hogere zelf je richting de juiste kaart stuurt ... Voor mij is dat allemaal hetzelfde; ik werk op gevoel, en vertrouw erop dat ik de juiste kaart krijg. Ik gebruik de kaarten op een nuchtere manier, ik doe niet aan waarzeggen en gebruik ze meer als coachingskaarten. Met aanvullende informatie over de situatie waar ik in zit, of waar ik een vraag over heb. Het blijft fascinerend hoe goed ze kunnen kloppen, helemaal als je meerdere dagen op rij (of in een zeer korte periode) exact dezelfde kaart krijgt. Of wanneer je je afvraagt wanneer je een nieuwe baan krijgt, en vervolgens een kaartje pakt wat zegt dat je een nieuwe baan krijgt.

Tarot of orakel?

Een tarot deck is een set van 78 kaarten, onderverdeeld in de Grote Arcana (22 kaarten) en Kleine Arcana (56 kaarten). Je kan de Grote Arcana als troefkaarten zien, en de Kleine Arcana is, net als bij gewone speelkaarten, onderverdeeld in 4 groepen: staven, bekers (of kelken), pentakels (of munten), en zwaarden. Er zijn ook variaties, zoals decks met de 4 elementen aarde, lucht, vuur, en water. Elke groep bevat kaarten van 2-10, aangevuld met de aas, koning, enzovoort. Orakelkaarten hebben vaak 44 kaarten in een deck, zonder onderverdeling. Sommige orakeldecks hebben een specifiek onderwerp, zoals liefde, maar er zijn ook decks waarbij iedere afzonderlijke kaart een ander onderwerp heeft.

Met tarotkaarten leg je de kaarten volgens een vast patroon neer, waarbij elke positie een betekenis heeft. Er zijn diverse patronen, om verschillende leggingen mee te doen. Met orakelkaarten kun je ook volgens een patroon werken, al zijn dit vaak kleinere patronen; bijvoorbeeld verleden - heden - toekomst (van links naar rechts gelegd). Tarot vereist meer kennis van de betekenis van de posities en de kaarten zelf. Je kan ook een enkel kaartje pakken, maar gewoonlijk wordt tarot gebruikt voor complete leggingen, en orakelkaarten voor enkele kaarten. Mocht je met tarotkaarten willen werken, dan zou ik je aanraden om daar een cursus over te volgen, of boeken te lezen. Ik richt me in dit artikel vooral op de orakelkaarten.

Een deck kiezen

Stel, je wil zelf aan de slag met kaartjes. Waar begin je? Er zijn zóveel decks te verkrijgen! Ik raad je aan om in een winkel te gaan kijken, je vindt kaarten bij spirituele winkels, maar ook bij de gewone boekhandels. Je kan daarnaast online zoeken op 'orakelkaarten trekken' (en soortgelijke zoektermen), om wat meer van een deck te zien/leren. Ook de bekende webshops (zoals Bol) hebben kaarten. Springt er een deck uit, omdat je de kaarten mooi vindt, de boodschappen verhelderend, of omdat je gevoel dat aangeeft? Kies die kaarten dan, en begin daarmee. Ik heb door de jaren heen allerlei kaarten gehad. Sommigen vielen toch wat tegen, of bleek ik minder te gebruiken, of ik was er na een tijd wel klaar mee. Die kaarten hebben een nieuw thuis gevonden bij vrienden, en ondertussen vulde ik mijn voorraad weer aan. Kaarten kunnen een mooi cadeautje voor jezelf zijn!

De kaarten gebruiken

Gewoonlijk wordt er een boekje bij de kaarten geleverd met uitleg over hoe je de kaarten kan gebruiken. Maar net als bij het kiezen van een deck, is er geen goed of fout; werk zoals jij prettig vindt. Je kan een vraag stellen en dan een kaart pakken, je kan een legging doen (voorbeelden staan ook in het boekje), of je kan gewoon een dagkaartje pakken. De meest gebruikte manieren zijn:

  • De kaarten schudden en uitgespreid voor je neerleggen, vaak als een waaier. Je kan ze ook als een waaier in je hand houden. Kijk dan welke kaart eruit 'springt'. Het kan zijn dat je een kaart ziet die je aandacht trekt, of dat je gevoel zegt dat je die ene kaart moet pakken.
  • De kaarten schudden en wanneer je stopt met schudden, de bovenste kaart(en) pakken. Je kan ook, wanneer je stopt met schudden, het deck in twee splitsen en het onderste deel bovenop leggen, om dan de bovenste kaart(en) te pakken.
  • De kaarten schudden tot er een kaart uit het deck valt, en deze gebruiken.

Wanneer je met meerdere mensen bent, kan ieder voor zich het deck gebruiken. Of iemand kan de kaarten uitgespreid neerleggen om van daaruit allemaal een kaart te pakken. Ik heb tot dusver nog nooit meegemaakt dat twee mensen hetzelfde kaartje wilden pakken.

De kaarten interpreteren

Wanneer je een kaart hebt, dan kun je het boekje raadplegen voor de bijbehorende boodschap. Je kan ook kijken wat de afbeelding op de kaart je vertelt. Ik werk gewoonlijk met de beschreven boodschap, en wanneer ik met andere mensen ben, vind ik het vaak prettig om een kaart en de situatie te bespreken. De tekst en/of afbeelding kan nieuwe inzichten geven, en het gesprek in een andere richting sturen. Als een cliënt openstaat voor een alternatieve benadering, dan kunnen kaarten een interessante aanvulling bieden op coaching.

Wanneer je een boodschap niet helemaal kan plaatsen, kun je een aanvullende kaart pakken. Je kan ook voor een ander deck gaan. En soms wordt een boodschap later alsnog duidelijk. Ik persoonlijk hou van duidelijke boodschappen; ik gebruik geen kaarten om een vaag verhaaltje te krijgen dat op allerlei situaties van toepassing kan zijn. Dus als ik merk dat ik minder 'klik' heb met een deck, dan gebruik ik dat deck ook minder snel. En wanneer ik de kaarten als waaier leg en geen enkele kaart spreekt me voldoende aan, dan schud ik gerust opnieuw. Nogmaals, er is geen goed of fout, durf te experimenteren, te oefenen, en het werken met kaarten eigen te maken! Je zal zien dat kaarten een leuke en waardevolle aanvulling kunnen vormen op alledaagse situaties, op welke manier je ze ook gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *