Teken de oplossing

Het probleem in beeld

Leerlingen worden soms aangemoedigd om een probleem uit te tekenen, zodat de oplossing van het vraagstuk duidelijker wordt. Een voorbeeld: "Een kikker zit in een put van 10 meter diep. Iedere dag klimt hij drie meter omhoog, iedere nacht glijdt hij een meter terug. Na hoeveel dagen is de kikker uit de put?" Deze vraag kan voor kinderen makkelijker te beantwoorden zijn als ze een put tekenen, de meters ernaast zetten, en met een lijntje de afgelegde meters tekenen. Ook op latere leeftijd zijn mensen geneigd om met pen en papier te werken als er oplossingen gevonden moeten worden.

Eenzelfde strategie kan gebruikt worden voor persoonlijke problemen, en dit wordt bij zowel kinderen als volwassenen toegepast. Zo wordt het onderbewuste gestimuleerd om zowel een gewenst resultaat als de oplossing te vinden. En dit kun je zelf thuis ook doen!

De stappen tot de oplossing

Zorg voor meerdere vellen papier en diverse kleuren om mee te werken. Het is niet de bedoeling dat je uitgebreid gaat nadenken over wat je tekent, of dat je (als er iemand bij zit) vertelt wat het is. Zet gewoon op papier wat er in je opkomt, of het nu heel abstract is of letterlijk een afbeelding van het probleem.

  1. Teken het probleem.
  2. Teken vervolgens hoe je leven is zonder het probleem, wanneer het probleem verdwenen is.
  3. Teken dan wat er nodig is om je van de eerste tekening tot de tweede tekening te krijgen.

Wanneer je klaar bent, ga je iets totaal anders doen. Je onderbewuste is druk bezig met het verwerken van wat je hebt gevraagd, en werkt op de achtergrond lekker door.

Maar ik kan helemaal niet tekenen!

Nou... je kan een tekening maken van je probleem dat je niet kan tekenen, en kijken wat er dan als oplossing uitkomt! Maar even serieus, kijk ook zeker eens naar verschillende materialen, zo heeft krijt of aquarel verf een heel ander resultaat dan potlood. Misschien voel je je prettiger als je werkt met materialen die minder nauwkeurig werken, of werk je liever met je vingers dan met een kwast. Er zijn zelfs teken apps voor op je telefoon, die werken ook minder nauwkeurig door je vingers op het scherm, en hebben vaak diverse materiaal opties. Maar als je meer keuzes hebt, kan het ook zijn dat je sneller na gaat denken over hoe en wat je tekent, en dat is dan weer niet de bedoeling. Onthou dat je geen kunstwerk voor aan de muur maakt, maar dat je onderbewuste met een oplossing aan het werken is! Kies dus materialen waar jij je het meest comfortabel mee voelt, en ga lekker aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *